Tiran'ı seyahat listenize almanız için 5 neden!
Arnavutluk'un başlıca ekonomik, siyasi ve kültürel merkezi olan Tiran, Avrupa'nın belki de en az bilinen başkenti olup, yakın zamanda ziyaret etmeniz gereken yerler arasında yer almayı hak eden pek çok zenginliği içinde barındırıyor. Canlı ve renkli Tiran, zengin geleneksel ve çağdaş kültürün bir araya geldiği, sizi tamamen farklı bir şekilde büyüleyecek bir yer.
1. Sığınaklar - Tiran'daki müzeler
Arnavutluk, diktatör Enver Hoca'nın komünist rejimi altında inşa edilen sığınaklarıyla tanınır. Ülke genelinde 173 binden fazla çeşitli büyüklükte sığınak inşa edildi, böylece onları kıyılarda, şehirlerde ve tepelerde görebilirsiniz. Daha büyük sığınaklardan bazıları Tiran'da bulunuyor ve birçoğu bugün müze, restoran, otel vb. işlevi görüyor. Tiran'daki en ünlü sığınaklar Bunk'Art ve Bunk'Art2 müzeleridir.
2. İskender Bey Meydanı - Tiran'daki en büyük meydan
Tiran'ın merkezindeki ana meydan, meydana adını veren Arnavut halk kahramanı Gjergi Kastrioti Skanderbeg'in (İskender Bey) heykelinin hakim olduğu 40 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. Arnavutluk'un en büyük meydanı birçok yerli ve turisti cezbetmektedir ve Ulusal Tarih Müzesi, Ulusal Kütüphane, Ulusal Banka, Kültür Sarayı, Şehir Sarayı gibi Tiran'ın en ilginç binalarından bazılarıyla çevrilidir.
3. Ish-Blloku – Tiran'da modern bir mahalle
Ish-Blloku mahallesi, kısaca Bllok, Arnavut siyasi çevresinin yüksek vasıflı üyelerine ayrılan kapalı bir mahalleydi. Bugün modaya uygun butikler, restoranlar, kafelerle dolu, gençlerin toplandığı bir yer.
4. Park Rinia
1950 yılında, sosyalist hükümet sistemi sırasında inşa edilen bu güzel park, bugün gençler arasında iyi bilinen bir buluşma yeridir. Park ayrıca kafeler, restoranlar ve bowling salonu içeren ilginç bir bina olan Tayvan kompleksine de ev sahipliği yapıyor. Ancak ana cazibe, akşamları bir ışık gösterisi ile özel bir deneyim sunan Tayvan'ın önündeki çeşmedir.
5. Tiran'daki piramit
Tiran Piramidi İskender Bey Meydanı'na çok uzak olmayan bir yerde. Piramit şeklindeki beton bina, eski diktatör Enver Hoca adına 1988 yılında inşa edilmiş ve daha sonra diğer birçok işlevi değiştirmiştir. Bugün terkedilmiş ve gözle görülür şekilde çürümüş durumda. Buna rağmen, piramit Tiran'ın tanınabilir bir simgesi ve turistlerin yanı sıra şehir manzarasının tadını çıkarmak için sık sık çitin üzerinden tırmanan gençler arasında da popüler.
Balkan News