AB: “Batı Balkan ülkelerine tahsis edilen 700 milyon avro işe yaramadı”

BALKANLAR 11.01.2022, 14:12 11.01.2022, 15:13
AB: “Batı Balkan ülkelerine tahsis edilen 700 milyon avro işe yaramadı”
© AA

Avrupa Birliği denetçileri, birliğin altı Batı Balkan ülkesinde hukukun üstünlüğünü iyileştirmek için yaptığı yüz milyonlarca avronun işe yaramadığı sonucuna vardı.

Avrupa Birliği Mali Denetçiler Kurumu ve Mahkemesi'nin (ECA) Pazartesi günü yayınladığı rapor, Batı Balkanlar’daki ülkelerin yolsuzluktan yargıya müdahaleye birçok problem ile mücadele konusunda kararlılık göstermediklerini ortaya koydu.

Raporda "başta Arnavutluk ve Kuzey Makedonya olmak üzere son zamanlardaki bazı olumlu gelişmelere" atıfta bulunulsa da, "(AB desteğinin) yetersiz siyasi irade nedeniyle yasal reformların temel rolünün iyileştirilmesi üzerinde sınırlı bir genel etkiye sahip olduğu" vurgulandı.

27 Avrupa Birliği üyesi, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Bosna Hersek ve Kosova'yı üyeliğe yaklaştırmayı erteliyor.Hırvatistan ve Slovenya Avrupa Birliği'ne katılan ülkeler oldu, ancak Avrupa Birliği 2013'ten beri genişlemedi.

Raporda dört aday ülke (Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Karadağ ve Sırbistan) ve iki potansiyel aday ülke (Bosna Hersek ve Kosova) mercek altına alındı.

2014-2020 yılları arasında AB, hukukun üstünlüğünü ve temel hakları desteklemek için Batı Balkan ülkelerine yaklaşık 700 milyon avro tahsis etti.

Balkan News

Yorumlar (0)