"Açık Balkan" ülkelerinden enerji krizinde iş birliği için ortak çalışma grubu
“Açık Balkan” ülkeleri Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Arnavutluk enerji krizinde iş birliği ve stratejik projeler için ortak çalışma grubu kurdu.
Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Madencilik ve Enerji Bakanı Zorana Mihajlovic, Tiran’da yaptığı açıklamada, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk bakanlarının Sırbistan’ın enerji krizinde iş birliği ve stratejik projeler için ortak bir çalışma grubu kurma girişimini kabul ettiklerini söyledi.
Bölgenin kriz koşullarında enerji güvenliğinin dayanışma, bağlantı ve stratejik projelerde ortak çalışmayı gerektirdiğini kaydeden Mihajlovic, “Bölgede hepimiz kışa her şeyin yetmesi için büyük bir baskı altındayız ancak mevcut arz sorunlarının çözülmesinin yanı sıra tüm bölgeyi daha da güzelleştirecek ve yeterli enerjiyle sabit kılacak stratejik projeleri ve potansiyel ortak yatırımları tartışmak önemli. İki yolda da eş zamanlı çalışmalıyız.” diye konuştu.
Üç ülkenin de belirli karşılaştırmalı avantajları, belirli dezavantajları ve uzun vadeli enerji istikrarı sağlama ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Mihajlovic, “Önerimiz, bu kış sorunları çözmekle ilgilenecek ve aynı zamanda büyük stratejik projelerde potansiyel iş birliği ile Sırbistan, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’tan oluşan ortak bir çalışma grubu kurmaktı ve diğer bakanların bu öneriyi kabul etmesinden memnunum.” ifadelerini kullandı.
Time Balkan