ABD, EUFOR’a alternatif arıyor

Bosna Hersek 27.04.2022, 10:36
ABD, EUFOR’a alternatif arıyor
© State.gov

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Bosna Hersek’teki AB Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılmasının Rusya tarafından engellenmesi ihtimaline karşı alternatif arayışında olduklarını söyledi.

Blinken, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde veto hakkı bulunan Rusya’nın Bosna Hersek’teki barış misyonunun görev süresinin uzatılmasını bloke etmesi halinde Bosna Hersek’te güvenliğin sağlanması için uluslararası bir güce ihtiyaç olacağını söyledi.

Rusya, geçtiğimiz yıllarda BM Güvenlik Konseyi’ndeki  oylamalarda EUFOR’un görev süresinin uzatılmasını veto etmemiş fakat destek de olmamıştı.

Ukrayna’daki savaşın ardından Batı ile daha fazla kutuplaşan Rusya, Bosna Hersek’te Dayton Barış Anlaşması’nın uygulanmasından sorumlu olan Yüksek Temsilcilik Ofisi’nin (OHR) de işlevsiz olduğunu ve ilga edilmesi gerektiğini savunuyor.

Rusya, eski Bosna Hersek Yüksek Temsilci Valentin Inzko’nun yerine atanan Christian Schmidt’i de meşru yüksek temsilci olarak tanımıyor.

Rusya ayrıca, Bosna Hersek'ten barışçıl yollarla ayrılmak istediklerini ilan eden Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik'in Sırp Cumhuriyeti entitesinin özerkliğini güçlendirme adımlarını açık bir şekilde destekliyor. 

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nde konuşan Blinken, konuyu değerlendirdiklerini ve Kasım ayında EUFOR’un görev süresinin uzatılmaması halinde bir alternatifin hazır olduğundan emin olmak istediklerini söyledi.

Balkan News

Yorumlar (0)