ABD'den Sırp yetkililere yaptırım

Bosna Hersek 31.07.2023, 21:15 03.08.2023, 00:16
ABD'den Sırp yetkililere yaptırım
© AA

ABD Hazine Bakanlığı, Bosna Hersek’te 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşı sonlandıran Dayton Barış Anlaşmasını ihlal ettikleri gerekçesiyle dört üst düzey Sırp yetkiliye yaptırım uyguladığını açıkladı.

Bakanlığın Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi’nden (OFAC) yapılan açıklamada, aralarında Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Zeljka Cvijanovic’in de bulunduğu dört Sırp yetkiliye anayasaya aykırı eylemler ve Dayton Barış Anlaşmasını ihlal ettikleri gerekçesiyle yaptırım uygulandığı belirtildi.

Açıklamada, Bosna Hersek Anayasa Mahkemesinin kararlarının ülkenin iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti’nde (RS) uygulanmamasına ilişkin yasanın, RS Meclisinde onaylanmasından, Cvijanovic’in yanı sıra RS Başbakanı Radovan Viskovic, RS Meclis Başkanı Nenad Stevandic ve RS Adalet Bakanı Milos Bukejlovic’in sorumlu olduğu kaydedildi.

Dayton Barış Anlaşmasının söz konusu yasa ile baltalandığına işaret açıklamada, “Bu tür eylemler Bosna Hersek’in istikrarı, egemenliği, toprak bütünlüğü ve Dayton Barış Anlaşması ile tesis edilen barış ortamını tehlikeye atıyor.” ifadelerine yer verildi.

Balkan News

Yorumlar (0)