Banya Luka Bölge Savcılığı’ndan skandal cami kararı

Bosna Hersek 03.08.2021, 16:00
Banya Luka Bölge Savcılığı’ndan skandal cami kararı

Bosna Hersek’te savaş döneminde Bosnalı Sırp kuvvetleri tarafından yıkılan beş camiye ilişkin olarak başlatılan bir soruşturmanın ibadethanelerin yıkılmasının “savaş suçu teşkil etmediği” gerekçesiyle durdurulduğu ortaya çıktı.

Banya Luka Bölge Savcılığı’nın savaş sırasında 1993 yılı Mart ve Temmuz ayları arasında beş caminin yıkılmasına ilişkin soruşturmayı, camilerin yıkılmasının “savaş suçu” sayılmaması nedeniyle durdurduğu doğrulandı.

Detektor.ba’nın haberine göre aralarında Banya Luka’daki tarihi Zülfikar Paşa ve Mehdi Bey camilerinin de bulunduğu beş caminin yıkılmasına ilişkin soruşturma, tarihi ve kültürel anıtlara zarar verme suçu çerçevesinde yürütüldükten sonra zaman aşımına uğraması nedeniyle kapatıldı.

Banya Luka Bölge Savcılığı’nın kararı sonrasında Bosna Hersek İslam Birliği’nin soruşturmanın durdurulmasına ilişkin karara itiraz ettiği ve konuya ilişkin olarak Bosna Hersek Savcılığı’na başvurarak söz konusu camilerin yıkılmasının bir savaş suçu ve insanlığa karşı işlenen suç olarak ele alınması talebinde bulunduğu bildirildi.

“Amaç Müslümanların geri dönmemelerini sağlamaktı”

Banya Luka’nın savaş dönemindeki Belediye Başkanı Predrag Radiç, 2001 ve 2003 yıllarında Lahey’de verdiği ifadelerde Banya Luka’daki camilerin yıkılma amacının “manevi zeminin yok edilmesi” ile Müslümanların savaştan sonra bu bölgeye geri dönmelerine engel olmak olduğunu açıklamıştı.

Savaş döneminde Bosna Hersek’te bulunan camilerin yüzde 80’i yıkılmış veya hasar görmüştü.

Balkan News

Yorumlar (0)