Becirovic: „Soykırımın tekrarlanması tehdidi bertaraf edilmedi"

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Denis Becirovic, bugün Srebrenitsa Soykırım Anıtı Potocari'de düzenlenen soykırımı anma töreninde yaptığı konuşmada Boşnak soykırımının yeniden tekrarlanması tehdidinin ortadan kalkmadığını söyledi.
Becirovic: "Bugün, Boşnaklar üzerinde işlenen soykırım hakkındaki gerçekleri konuşmaya devam etmemiz gerektiğini söylemek için buradayız. Bunları hayatta kalanlar için de anlatmaya devam edeceğiz. Soykırımı anlatmak için güce ve bilgeliğe ermek bizim görevimizdir. Srebrenitsa annelerine saygı göstermemiz gerekiyor. Onlar 20 senedir gerçek ve adalet için savaşıyor. En büyük tanınmayı ve saygıyı onlar hakediyor. Nobel Barış Ödülü'nü almayı hakkettiler.“ dedi.
Becirovic, Bosna Hersek'te soykırımı unutturmaya çalışanların bu ülkenin iyiliğini düşünmediklerini ve hafızanın silinmesine izin verilmemesi gerektiğini savundu.
Birleşmiş Milletler'in en büyük organlarının Bosna Hersek ve Srebrenitsa üzerinde soykırımın işlendiğini kanıtladıklarını söyleyen Becirovic, Birleşmiş Milletler'in kendi hatasını kabul ettiğini ve sorumluluğun bir kısmını üstlendiğini sözlerine ekledi. Hem geçmişten hem gelecekten bahsederek soykırımın ileride tekrarlanma ihtimalinin olduğunu da belirtti.
Becirovic, „Yine açık bir şekilde Büyük Sırbistan'ı kurmaya çalışan siyasetçiler var mı? Sorunun cevabı Evet. Bosna Hersek'in egemenliği ve bölgesel istikrarını tehdit eden siyasetçiler var mı? Evet. Anayasal düzeni açık bir şekilde ihlal etmeye çalışan siyasetçiler tekrar sahnede mi? Evet. Kurbanlara tekrar hakaret ediliyor mu? Evet. Tehlikeli medya propagandası tekrarlanıyor mu? Evet. Yine Bosna Hersek'in üzerindeki tehlikeyi görmeyen ve bilmeyenler var mı? Evet. Bayanlar ve baylar, tehlike yok edilmedi. Bosna Hersek'te ne yapılmalı, devlet inşası bilinci ve siyasetinin güçlendirilmesine özellikle dikkat etmemiz gerekiyor. Devletimizin değer piramidinin en üstünde olduğunu anlamamızın zamanı geldi, savunma ve güvenlik sistemini güçlendirmemiz gerekiyor.“ dedi.
Becirovic konuşmasını kötülük ideolojisine asla boyun eğmeyeceklerini belirterek bitirdi.
Balkan News