Bosnalı Sırp entitesinin ilk paralel devlet kurumu yasallaşıyor

Bosna Hersek 29.12.2021, 14:54 29.12.2021, 15:02
Bosnalı Sırp entitesinin ilk paralel devlet kurumu yasallaşıyor
© AA

Bosna Hersek dahilindeki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti’nin devlet kurumlarından çekilerek sadece Sırp entitesine ait olacak paralel kurumlar oluşturulması sürecinde ilk somut gelişme yaşanıyor. 

Bosna Hersek İlaç ve Tıbbi Malzeme Kurumu’nun Sırp Cumhuriyeti'ndeki yetkisine son vermek üzere kurulan Sırp Cumhuriyeti İlaç ve Tıbbi Malzeme Kurumu'na ilişkin yerel parlamento tarafından kabul edilen yasa, Sırp Cumhuriyeti Resmi Gazetesi’nde yayınlandı ve entite başkanı Zeljka Cvijanovic tarafından imzalandı.

Yasa, Bosna Hersek kurumları veya Yüksek Temsilcilik Ofisi tarafından iptal edilmemesi halinde altı ay içerisinde meriyet kazanacak.

Bosnalı Sırp entite hükümetinin ilk kurduğu paralel kurumun, hükümetin yolsuzlukla suçlandığı “Oksijen” skandalı ile bağlantılı bir kurum olması ise dikkatlerden kaçmadı.

Bosnalı Sırp yerel hükümet yetkilileri, Kovid-19 hastalarına sanayi tipi oksijen verildiği iddialarından sonra entitedeki hastanelerde kullanılan malzemeleri analiz için Bosna Hersek İlaç ve Tıbbi Malzeme Kurumu’na göndermek yerine Sırbistan’a göndermişlerdi.

Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri, adli sistemi ve vergi idaresi gibi kurumlardan çekileceğini açıklayan entite hükümetinin ilk adımının paralel bir İlaç ve Tıbbi Malzeme kurumu oluşturmak olması, Bosna Hersek’te en büyük sorunun entik ayrımcılık değil yolsuzluk olduğu iddialarını bir kez daha gündeme getirdi.

Avrupa Komisyonu “çöküş” ikazında bulunmuştu

Sırp Cumhuriyeti entitesi yetkililerine Sırp Cumhuriyeti İlaç ve Tıbbi Malzeme kurumu şeklinde paralel bir yapı oluşturma girişimine son verme çağrısı yapan Avrupa Komisyonu, bu adımın Sırp Cumhuriyeti’ndeki tıbbi malzemelerin kontrolü sürecinde kaosa neden olacağı ve hem vatandaşlara hem de ekonomiye zarar vereceğini açıklamıştı.

Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, “Bosna Hersek anayasası, entitelere tek taraflı olarak devlet kurumlarından çekilme veya devlet düzeyinde kabul edilen kanunları entite düzeyinde iptal etme hakkı tanımıyor. Entiteler, Bosna Hersek kurumlarının kararlarına tam manasıyla saygı göstermek zorundalar” denilmişti.

Balkan News

Yorumlar (0)