Bosnalı Sırpların “bağımsızlık” gösterisinde Yüksek Temsilci’ye ölüm tehdidi

Bosna Hersek 21.04.2022, 10:17
Bosnalı Sırpların “bağımsızlık” gösterisinde Yüksek Temsilci’ye ölüm tehdidi
© Twitter

Bosna Hersek dahilindeki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti’nin idari merkezi Banja Luka’da eski Bosnalı Sırp savaşçılar, dün “Bağımsızlığa Destek İçin Halk Mitingi” başlıklı bir protesto düzenledi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Sırp üyesi Milorad Dodik ve Sırp Cumhuriyeti Başkanı Zeljka Cvijanovic’in de katıldığı gösteride, dizelerinde Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt’e ölüm tehdidi yer alan bir şarkı da çalındı. Bosnalı Sırp lider Dodik’in çevresinde toplanan bir grup tarafından çalınan bu şarkıyı gülümseyerek dinlemesi de dikkat çekti.

Yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı iddia edilen protesto gösterisi, Yüksek Temsilci Schmidt’in Sırp Cumhuriyeti Halk Meclisi tarafından anayasaya aykırı bir şekilde kabul edilen ve bu entite sınırları içerisinde yer alan kamuya ait taşınmazları entite adına kaydeden bir yasayı iptal etmesine tepki olarak gerçekleştirildi.

Bosnalı Sırp siyasetçiler, Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi kararları ve Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi’nin bu hamlesinin Sırp Cumhuriyeti entitesinin orman, tarım arazileri ve nehirlerinin gaspedilmesi amacı taşıdığını savunuyor.

Anayasa Mahkemesi’nin ilgili kararlarında ise bu taşınmazların işletme hakkının Sırp Cumhuriyeti entitesine, mülkiyetinin ise devlete ait olduğuna hükmedilmişti.

Dzaferovic’ten Schmidt’e ölüm tehdidine tepki

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic (Şefik Caferoviç), uluslararası toplumun Bosna Hersek’teki Yüksek Temsilcisi Schmidt’e yönelik ölüm tehditlerini kınadı.

Protesto gösterisini Dodik liderliğindeki Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı’nın (SNSD) siyasi mitingi olarak tanımlayan Dzaferovic, Dodik’in huzurunda yapılan ölüm tehditlerinin skandal olduğunu açıkladı.

Dzaferovic, polisi ölüm tehditleri konusunda işlem yapmaya çağırdı.

Balkan News

Yorumlar (0)