Bugün Mostar Köprüsü’nün yıkılışının 29. yıl dönümü
Türkiye'de Bosna Hersek ve Balkanlar denildiğinde ilk akla gelen eserlerden olan Mostar Köprüsü, 29 yıl önce bugün yıkıldı.
Bosna savaşının en acı hadiselerinden biri olan tarihi köprünün 9 Kasım 1993'te yıkılmasıyla birlikte şehir, "medeniyetleri birleştiren" simgesinden mahrum kaldı.
Köprünün yıkılışının 29. yıl dönümü nedeniyle anma törenleri düzenlendi.
Şehrin sembolü olan köprü, 29 sene önce bugün saat 10:16’da Hırvat topçusunun ateşiyle yıkılmıştı. Türkiye’nin de desteğiyle yeniden inşa edilerek 2004’te yeniden açılan köprüde bugün saatler 10:16’yı gösterdiğinde sembolik bir atlayış gerçekleştirildi.
Hırvat Savunma Konseyi ve Hırvatistan ordusu tarafından hedef alınan köprünün yıkım emri, Lahey'de savaş suçlarından yargılanırken zehir içerek intihar eden Hırvat general Slobodan Prljak tarafından verilmişti.
Bosna Hersek'in sembol yapılarından tarihi Mostar Köprüsü, Hırvat birliklerinin yoğun top atışları sonucu 29 yıl önce bugün tamamen yıkılmıştı.
— BalkanNews Türkçe (@BalkanNewsTR) November 9, 2022
2004 yılında yeniden açılan köprü, asırlardır üstlendiği medeniyetleri birleştirme misyonunu bugün de sürdürüyor. pic.twitter.com/GecUffla5N
1566'da Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından yapılan inşa edilen Mostar Köprüsü, çevresindeki kente de adını verdi.
Türkiye'nin de aralarından bulunduğu bazı ülke ve uluslararası kuruluşların desteğiyle aslına uygun olarak yeniden inşa edilen Mostar Köprüsü, 2004'te görkemli bir törenle açıldı.
Köprü, yaklaşık 5 asırdır hem şehrin iki yakasını hem de Boşnak ve Hırvatları birleştirerek şehrin çok etnikli yapısını ayakta tutuyor.
Neretva Nehri'nin "Osmanlı gerdanlığı" olarak adlandırılan tarihi köprü, eski Mostar şehriyle birlikte 2005 yılında Dünya Miras Listesi'ne eklendi.
Bugün eski ihtişamıyla şehri ziyaret eden turistlerin en önemli durağı ve barış ve hoşgörünün sembolü olan Mostar Köprüsü'nün yıkılışı, her yıl 9 Kasım'da törenlerle anılıyor.
Yapımına 24 Ekim 1557'de başlanan ve Mostar'ın beş kilometre güneyinden getirilen 456 özel blok taş kullanılan köprü, dönemin parasıyla 300 bin akçeye mal olmuştu.
Ağırlıkla Dubrovnik ve Kaza Popovo'dan gelen taş ustalarının çalıştığı köprü 9 yıl sonra, 1566 yılında tamamlanmıştı.
Türkiye’den gelen turistlerin de en çok ziyaret ettiği eserler arasında yer alan Mostar Köprüsü’nde her yıl geleneksel atlayış müsabakaları gerçekleştiriliyor.
Balkan News