Bosna Hersek'i ziyaret eden hemen herkes köfte ve börek yemeden ülkeden ayrılmaz. Boşnak böreğinin yanı sıra Zeljo, Ferhatovic, Hodzic ve Mrkva gibi meşhur Saraybosna köftecilerinde yenilen "çevapi" yerli ve yabancı herkesin mutlaka tatması gereken lezzetlerden.

Peki ya Banya Luka Köftesi?
Tıpkı Türkiye'de olduğu gibi Bosna Hersek'te de farklı şehirlerde farklı köfte çeşitleri görmek mümkün. Banya Luka Köftesi, Tuzla Köftesi, Travnik Köftesi...
Klasik ve en bilinen Saraybosna Köftesi dışında belki de en meşhuru Banya Luka Köftesi…

Başkent Saraybosna'da bugün Banya Luka Köftesi yapan çok fazla restoran yok, ama mevcutlarına özellikle lezzeti bilen yerli müşterilerin ilgisi hep var.
Peki ama farkları ne?
Saraybosna Köftesi'nin yapımında sadece iki malzeme kullanıldığı biliniyor: Dana kıyması ve tuz.
Köfte beşlik ve onluk porsiyonlar halinde, somun denilen ekmeğin içinde, yanında doğranmış beyaz soğan ve tuzlu kaymakla servis ediliyor.

Banya Luka Köftesi'nde ise hem dana hem koyun kıyması kullanıldığı gibi aynı zamanda içine tuzun yanı sıra karabiber ve sarımsak da konuluyor.
Somunla servis edilirken de yanında mutlaka acı biber de veriliyor.
Saraybosnalılar kendi, Banya Lukalılar kendi köfteleri için "daha iyi" deseler de hangisinin iyi olduğuna hüküm vermeden önce denemek gerek.
Balkan News