Stoltenberg ve Dzaferovic'ten ortak basın toplantısı: “Rusya, Bosna Hersek’i tehdit ediyor”

Bosna Hersek 25.05.2022, 16:50 25.05.2022, 16:59
Stoltenberg ve Dzaferovic'ten ortak basın toplantısı: “Rusya, Bosna Hersek’i tehdit ediyor”
© NATO

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic, bugün Brüksel'de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya geldi.

Toplantının ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. 

Dzaferovic, “Bugünkü toplantı çok yapıcıydı ve hem Bosna Hersek'in hem de NATO'nun istediklerinin peşinde. Bosna Hersek, NATO üyeliğine aday ve daha 2005'te hedefimizin NATO üyeliği olduğuna karar verdik. 2009 yılında Bosna Hersek, NATO üyeliği için bir Eylem Planı talebinde bulundu ve bugün NATO ile ilişkimiz söz konusu olduğunda bu durumdayız.“ dedi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı NATO'ya teşekkürlerini şu sözlerle ifade etti, “NATO savaşı durdurdu, barışı sağladı ve Dayton Barış Anlaşması'nı uygulamak için Bosna Hersek makamlarıyla özenle çalıştı. NATO aslında Dayton Barış Anlaşması'nın, Bosna Hersek'te barış ve istikrarın garantörüdür ve bu vesileyle size bunun için teşekkür ediyorum.“

Daferovic, “NATO'nun Dayton Barış Anlaşması'nı, Bosna Hersek'te barışı ve istikrarı korumaya devam edeceğine eminim. Özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığının neden olduğu krizin olası yayılmasıyla, NATO üyeliğine aday ülkelere özel olarak hazırlanmış destek paketi için size teşekkür etmek istiyorum. Ne yazık ki, Bosna Hersek'te Rus tesiri var ve bununla başa çıkmak zorundayız. Rusya'nın Saraybosna büyükelçisine göre, Bosna Hersek'in NATO yolunda devam etmesi halinde olumsuz sonuçlarla karşılaşacağına dair Rusya tarafından Bosna Hersek'e açık tehditler geliyor.“ dedi.

Basın açıklamasında Stoltenberg ise Bosna Hersek’in egemenliği ve toprak bütünlüğünü güçlü bir şekilde desteklediklerini söyledi. 

NATO’nun Bosna Hersek’te barış ve istikrarın destekçisi olduğunu vurgulayan Stoltenberg, Rusya’nın bölgeye kötü etkisi nedeniyle Bosna Hersek’le siyasi diyalog ve fiili iş birliğinin her zamankinden daha önemli bir hale geldiğini söyledi. 

Dzaferovic’le NATO ile Bosna Hersek arasındaki iş birliğini derinleştimek için yapıcı görüşmeler gerçekleştirdiklerini vurgulayan Stoltenberg, Saraybosna’daki karargaha daha fazla personel ve finansman gönderilmesinin de bunlara dahil olduğunu ifade etti.

Balkan News

Yorumlar (0)