Uluslararası Saraybosna Üniversitesi 14. dönem mezunlarını uğurladı

Düzenlenen mezuniyet töreninde lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlayan 270 öğrenciye diplomaları takdim edildi

Bosna Hersek 17.06.2022, 16:00 17.06.2022, 20:54
Uluslararası Saraybosna Üniversitesi 14. dönem mezunlarını uğurladı

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da 2004 yılında kurulan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) 14. dönem mezunlarını uğurladı.

Üniversitenin avlusunda gerçekleştirilen mezuniyet törenine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanı sıra Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlayan 270 öğrenci mezun oldu. 

Çavuşoğlu, törende yaptığı konuşmada, mezuniyetin öğrenciler için hayatlarının unutulmaz anlarından biri olduğunu belirterek, “Özveri ve sıkı çalışmayla akademik yolculuğunuzu başarıyla tamamladınız. Başarınızla gurur duyabilirsiniz. Hayat boyunca her nihayet, yeni bir başlangıç demektir. Bazen başarırsınız, bazen da başarısız olursunuz. Fakat şunu unutmayın; Dünyadaki tüm güç, sağlam ahlak ile başlar. Her mağlubiyet, ahlaki çöküşle başlar. Bunlar Bilge Kral Aliya İzetbegoviç’in sözleri. Eğer kendinize karşı dürüstseniz, değerlerinize ve içinizdeki güce inanın. Sonrasında korkmak için bir sebep yok. Size tavsiyem, asla pes etmeyin” diye konuştu.

Saraybosna Eğitim ve Öğretimi Geliştirme Vakfı (SEDEF) Başkanı Hasan Topaloğlu da lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayan mezunları tebrik ederek en kötü günlerinin bugünkü gibi mutluluk ve gururla dolu olmasını temenni etti.

Topaloğlu, IUS'un kurucusu olan SEDEF Vakfının, gençlerin yetiştirilmesi için lazım olan eğitim materyallerini ve yerleşkenin fiziksel mekanını en mükemmel şekilde hazırlamayı görev kabul ettiğini söyledi.

Ekonomik endişelerden dolayı eğitim kalitesinden ödün verilmemesi için her zaman gerekli desteği gösterdiklerini ve göstermeye devam edeceklerini kaydeden Topaloğlu, "İçinde bulunduğumuz ülkenin şartları doğrultusunda yurt içinden ve yurt dışından en iyi akademisyenleri üniversitemize getirmenin destekçisi olacağız." dedi.

IUS'tan mezun olan başarılı öğrencilerin değişik üniversitelerde yüksek lisans ve doktorasını tamamladıktan sonra yine burada akademisyen olarak görevli olmasından mutluluk duyduklarını ifade eden Topaloğlu, böyle mezunların destekleneceğini belirtti.

Topaloğlu, "Dünyanın içinde bulunduğu ekonomik şartlardan dolayı her zamankinden daha fazla öğrencimizi burslandırıp onlara destek olmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

IUS Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yıldırım ise bugün 270 gencin mezun olarak yeni hayatlarına başlayacaklarını hatırlattı.

İnsanoğlunun yaşadıklarından ders çıkarmadığına, ilk fırsatta çeşitli nedenlerle savaşlar başlattığına, aynı inanca sahip olsalar bile birbirlerini öldürmekten çekinmediklerine dikkati çeken Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son iki yılda Kovid-19 salgını gibi zorlu bir sınavdan geçen insanoğlu, pandemi biter bitmez savaşmaya, öldürmeye, kadın ve çocukları evlerinden göçe zorlamaya başladı. Bu noktada uluslararası ortamda iyi bir eğitim almış, birbirleriyle barış içinde yaşamayı öğrenmiş, farklı inançları anlayabilecek olgunluk kazanmış insanların önemini anlıyoruz. IUS mezunları bu özelliklere sahip kişiler olarak mezun oldukları alanda insanlığa hizmet etmenin yanı sıra dünya barışına da önemli katkılarda bulunacaklardır. Tüm mezunlarımızın hem IUS'un, hem de barışın elçileri olacağına yürekten inanıyorum." 

Sanela Huriç - Balkan News 

Yorumlar (0)