
Bosna Hersek’te savaşa son veren Dayton Barış Anlaşması’nın uygulanmasının gözetiminden sorumu olan Bosna Hersek Yüksek Temsilcilik Ofisi (OHR), Rusya’nın kurumu finanse etmeyi askıya aldığını açıkladı.
OHR tarafından Nezavisne Novine’ye yapılan açıklamada OHR’yi finanse eden Barışı Uygulama Konseyi (PIC) üyesi ülkelerden olan Rusya, üyelik aidatını ödemeyi askıya aldığı duyuruldu.
OHR’nin bütçesi, AB (%47,68), ABD (%22), Japonya (%10), İngiltere (%6,69), Kanada (%3,03), İslam İşbirliği Teşkilatı (%2,5), Rusya (%1,2) ve diğerleri (%6,9) tarafından destekleniyor.
OHR’den yayınlanan açıklamada Rusya’nın 2021 yılı temmuz ayında bundan böyle Barışı Uygulama Konseyi Yönetim Kurulu toplantılarına katılmayacağını açıkladığı da ifade edildi.
Rusya’nın Saraybosna Büyükelçiliği, iddiaya ilişkin yorum yapmayı reddederek finansal meselelerin OHR dahilindeki bir mesele olduğunu ifade etti. Elçilik, diğer taraftan Rusya’nın halen Barışı Uygulama Konseyi’nin üyesi olduğunu ve üyeliğinin askıya alınmasının mümkün olmadığını ifade etti. Açıklamada, Rusya’nın Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt’i meşru kabul etmiyor oluşunun da bu durumu etkilemediği kaydedildi.
ABD’nin Saraybosna Büyükelçisi Michael Murphy, daha önce yaptığı açıklamada Barışı Uygulama Konseyi (PIC) toplantılarına katılmayan ve aidat ödemelerini yapmayan Rusya’nın konseyden ayrılmayı seçtiğini öngörebilmenin mümkün olduğunu söylemişti.
Balkan News