Kosova Dışişleri Bakanı Donika Gervalla-Schwarz, AB ve NATO’nun Ukrayna’da yaptıkları hataları Balkanlar’da tekrar ettiğini ileri sürdü.
Newsweek’e konuşan Gervalla-Schwarz, Rusya’nın Batı Balkanlar’da çatışma çıkararak dikkatleri Ukrayna’daki işgalden uzaklaştırmayı ve bu şekilde Batı’ya karşı koz elde etmeyi deneyebileceğini iddia etti.
Batı’nın savaşın pençesine düşen ve Avrupa’nın güvenliğini tehdit eden Ukrayna’da çok geç kaldığını vurgulayan Gervalla-Schwarz, Kosova’nın Sırbistan ve Rusya konusundaki tüm uyarılara rağmen aynı hataların Balkanlar’da da yapılmasının söz konusu olduğunu ifade etti.
Kosova Dışişleri Bakanı, Kosova’da NATO’nun kalıcı mevcudiyeti ve ülkenin üyelik sürecinin hızlandırılmasının Rusya’nın bölgeye yönelik kötü emellerini boşa çıkaracağını söyledi.
Kurti, bölge ülkeleri için AB ve NATO’ya üyeliğin kolaylaştırılmasını istedi
AFP’ye konuşan Kosova Başbakanı Albin Kurti ise Putin’in hamlelerinin öngörülemez olduğunu vurgulayarak Batı Balkan ülkelerinin AB ve NATO’ya üyeliklerinin kolaylaştırılması çağrısında bulundu.
Kurti, “Olağanüstü durumlarda normal davranamayız. Bu nedenle de AB ve NATO’ya katılım daha önceki şartlarda yapılamaz” diye konuştu.
Putin’in yeni çatışmalar çıkarmayı hedeflediğini ileri süren Kurti, “Batı Balkanlar ve bilhassa Kosova tehlikede. Rusya Devlet Başkanı, daha evvel Kosova’dan ayda bir defa bahsediyordu. Şimdi haftada birkaç defa Kosova’yı anıyor” dedi.
Balkan News