ABD'li senatörlerden Sırbistan yönetimine: "Mecbursunuz..."
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi üyeleri Chris Murphy, Jeanne Shaheen ve senatonun Silahlı Hizmetler Komisyonu üyesi Thom Tillis ile bir araya geldi.
Toplantıda ABD ile Sırbistan arasındaki iş birlikleri, Sırbistan’ın Avrupa Birliği (AB) entegrasyon süreci, bölgedeki sorunlar ve Ukrayna krizi konuşuldu.
Görüşmenin ardından Sırp basınına konuşan Amerikalı senatörler, Sırbistan’ın Rusya’ya yaptırımlar konusundaki dış politikasını AB ile aynı çerçeveye oturtmak zorunda olduğunu söyledi.
Senatör Shaheen, toplantıda Vucic ile Sırbistan’ın Rusya’ya yaptırım uygulaması konusunu görüştüklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Vucic ise ABD-Sırbistan ilişkilerinin geliştirilmesinin ülkesinin öncelikli dış politikaları arasında yer aldığını kaydetti.
Ukrayna krizi hakkında konuşan Vucic, Sırbistan’ın, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda da gösterdiği gibi, uluslararası hukuka, ülkelerin toprak bütünlüğüne, devletlerin bağımsızlığına saygı duyduğunu ifade etti.
Vucic, “Sırbistan, Bosna Hersek’in ve Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğüne de saygı duymaktadır.” dedi.
Bölgede istikrarı korumanın ve ekonomi başta olmak üzere tüm alanlarda iş birliğini güçlendirmenin Sırbistan için kilit önem taşıdığını vurgulayan Vucic, “Ancak böyle bir bölge, gelişime olanak sağlayacaktır.” diye konuştu.
ABD’li senatörler, 3 Nisan’da cumhurbaşkanı seçimini kazanan Vucic’i tebrik ederken, ABD ile Sırbistan arasındaki iş birliğinin, iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin ilerlemesinde etkin rol oynayacağının altını çizdi.
AA / Balkan News