Bosna'da bayramların vazgeçilmezi baklava

YAŞAM 13.05.2021, 13:41
Bosna'da bayramların vazgeçilmezi baklava
© Yunus Demirbaş / Balkan News

Türk, Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarının eskimeyen lezzeti baklava, Bosna Hersek’te de sevilerek tüketiliyor.

Balkanlar’a Osmanlı’nın getirdiği kültürel zenginlikler arasında yer alan baklava, Bosna Hersek’in bayram geleneğinin de ayrılmaz bir parçası olarak algılanıyor. Nesilden nesile aktarılan tarifler ile yapılan baklavalar, bayram ziyaretine gelen konuklara ikram ediliyor.

Başkent Saraybosna’da son yıllarda sayısı hızla artan baklava dükkanları, asırlardır popüleritesini kaybetmeyen geleneksel lezzetlerin modern tatlılara meydan okuyuşuna işaret ediyor.

Saraybosna’daki “Baklava dućan” adlı baklavacının sahibi Bedriya Tulek, Balkan News’e yapığı açıklamada “Türkler bizim buralara geldiklerinde baklavayı da getirdiler ama biz biraz değiştirdik, kendimizce üzerinde oynadık diyebilirim. Dolayısıyla Bosna baklavası, Türk baklavasına kıyasla farklı bir baklavadır. Bizim burada üç çeşit baklava var. Yufkaları üst üste dizdiğimiz bu baklava tirit ve cevizli yapılıyor. Sonra bir de „sevdican“ adı verilen farklı bir baklava daha var. Bir de bizim dükkanda yaptığımız ve bizi meşhur yapan „candar“ adlı baklava var. Ben geleneği yeniden yaşatmak, Saraybosnalı kadınların çok önceden yaptığı ve unutulan baklavaları yeniden yapmak istedim. Bizim baklavalarımız, eski zamanlarda zengin evlerinde yapılan baklavalar.“ dedi.

Tulek, “Biz kendi baklavamızı korumak istiyoruz. Bizim baklavamız sadece Müslümanlara özgü değil. Katoliklerin ve Ortodoksların da yaptığı, aslında bir Bosna baklavası. Zira bu baklava türü, Bosna Hersek'in, bizim baklavamız. Diğerleri baklava olarak adlandırılamaz. Baklava kuru erikle ya da çikolata ile yapılamaz. Tabiki bu malzemelerle yapılabilir, ama adına baklava denemez. Baklava özel bir tatlı ve nasıl görünmesi gerektiği, içinde ne olması gerektiği belli. Diğer her şey sadece tatlıdır. Bizim ülkemizde Saraybosna baklavası, Mostar baklavası var. Tüm bunların kendine özgü yapılış tarzı var. Yufka ile ceviz ile ve tirit ile yapılırlar.“ diye konuştu.

Balkan News

Yorumlar (0)