Bosna Hersek'i ziyaret ettiğinizde denemeden ayrılmamanız gereken tatlı tarifleri karşınızda. Tariflerden bazıları sizlere tanıdık gelebilir, çünkü her kültürden ve ülkeden ayrıca kendimize has yaptığımız tatlıları listeledik.
Hurmašice
'e
Malzemeler:
2 yumurta
2 çay bardağı sıvı yağ
2 çay bardağı şeker
1/2 paket kabartma tozu
1 paket şekerli vanilin
7 çay bardağından az un
Şerbeti için:
80 dag şeker
5 çay bardağı su
1 limon
Hazırlık:
Yumurta, şeker, yağ, kabartma tozu ve şekerli vanilini bir çatalla çırpın, yavaş yavaş unu ekleyin ve hamuru yoğurun. Hamuru toplar halinde şekillendirin, sonra da onları düzleştirin ve bir "şekil" vermek için bastırın. Rende ile baskı yaparsanız tatlı daha güzel bir görüntüye sahip olacak.
Tatlıyı, pişerken kabaracakları için biraz aralıklı olarak yağsız tepsiye dizin ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.
Üzerine limon suyu eklediğiniz şeker ve suyu kaynatın. Yaklaşık on dakika pişirin ve şerbeti soğutun. Pişmiş tatlının üzerine dökün ve şerbetin daha iyi emilmesi için daha büyük bir tava ile örtün.
Ružice

Malzemeler:
500 g hazır yufka
500 g ceviz
150 g şeker
250 g tereyağı
Şerbeti için:
300 g şeker
250 ml su
2-3 dilim limon
Hazırlık:
Öğütülmüş cevizleri şekerle karıştırın. Tereyağını eritin. İki yufkadan güzel bir kalınlıkta ruzica elde edeceksiniz.
Bazı kısımları birleşecek şekilde bir yufkayı diğerinin üzerine yerleştirin. Yufkanın üzerine tereyağını sürün ve tüm yüzeye eşit olarak dağılması için ceviz karışımını serpin. Tatlıyı rulo şeklinde sarın, 5-6 cm büyüklüğünde kesin ve fırın tepsisine yan yana dizin.
Ruzica'lar hazırlandıktan sonra her birinin üzerine birer kaşık tereyağ dökün, yavaş yavaş tereyağının kabukların arasına girmesini bekleyin ve 170 derecede pişirin. Tatlı hafif kurutulup fırınlanmış olmalı, yanmaması gerekir. Altın renginde olduklarında fırından çıkartabilirsiniz.
Tatlı pişerken şerbeti yapın ve son olarak limonu ekleyin, şerbeti soğumaya bırakın.
Tatlı hazır olduğunda hemen soğuk şerbeti üzerine. Her ruzica bir veya iki kaşık şerbet ile sulanmalıdır. Bu şekilde tatlı yumuşak ve kıtır kıtır olur. Folyo ile örtün ve soğumaya bırakın.
Tufahija

Malzemeler:
8 orta boy elma
200 g şeker
80 g ceviz
1 yumurta beyazı
1 limon
1 paket krem şanti
1 litre su
2 paket şekerli vanilin
Hazırlık:
Elmaları yıkayıp soyun, ortasını kazın ve kabuklarını ayırın.
Elmaları daha önce 50 g şeker, 1 paket şekerli vanilin ve limon suyu eklediğiniz kaynar suya koyun.
Haşlanan elmaları çıkarın ve kalan şekeri ve elma kabuğunu aynı suya koyun. Şurup kaynayınca süzün ve soğumaya bırakın.
Çırpılmış yumurta akı, öğütülmüş ceviz ve vanilya şekeri karışımı ile doldurulmuş haşlanmış elmaları tepsiye dizip 180 derecede 15 dakika pişirin.
Pişmiş elmaları çıkarın ve ılık şurubu dökün.
Sutlijaš

2 su bardağı pirinç
4 su bardağı su
400 ml süt
2 su bardağı şeker
zevke göre tarçın veya çikolata
Hazırlık:
Pirinci temizleyip yıkayın. Tatlıyı pişireceğiniz tavaya su koyun ve kaynaması için ateşe koyun.
Su kaynamaya başlayınca yıkanmış pirinci ilave edin. Sıcaklığı orta dereceye düşürün, ardından yaklaşık 15 dakika pişirin.
Ardından sütü ilave edin ve pirincinizin yanmaması için sık sık karıştırarak pişirmeye devam edin.
Pirinç yarı piştiğinde şekeri ekleyin ve şeker eriyene ve sıvı koyulaşana kadar pişirin. Ardından ocaktan alın.
Tatlıyı koyacağınız kaseler hazırlayın ve oda sıcaklığına soğumasını bekleyin, ardından tarçın veya çikolata tozu serpin.
Bosanski lokum
Malzemeler:
250 g tereyağı
125 g pudra şekeri
1 paket şekerli vanilin
380 g yumuşak un
Hazırlık:
250 g tereyağını oda sıcaklığında 125 g pudra şekeri ile çırpın, 1 paket şekerli vanilin ekleyin. 380 g yumuşak unu yavaş yavaş karıştırın. Elde ettiğiniz hamuru 2 bezeye ayıralım. Bezeyi, baş parmak kalınlığında rulo yapalım, 5 cm boyutunda da keselim. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Lokumları 120 derecede 40 dakika fırında kurutun. Vanilya kokulu ılık lokumu pudra şekerine bulayın.
Gurabije

Malzemeler:
2 yumurta
2 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı tatlı krema
1 paket kabartma tozu
gerektiği kadar un
1 paket şekerli vanilin
bir avuç kıyılmış ceviz
bir limonun rendelenmiş kabuğu
Hazırlık:
Yumurtaları şekerle çırpın ve çırptıktan sonra tatlı krema ekleyin. Onda sonra ceviz ve rendelenmiş limon kabuğu ilave edin ve ardından yağı da ekleyin. Son olarak da bir paket kabartma tozu ve un ilave edin.
Kütle çok sert olmamalı veya ellerinize çok fazla yapışmamalıdır. Fırın tepsisini sıvı yağ ile kapladıktan sonra un serpin.Ellerinizi sıvı yağ ile yağlayıp hamuru avucunuzun içine alıp daha büyük toplar yapın, düzleştirip tepsiye dizin ve ortasına küp şeker koyun. 200 derecede yaklaşık 30 dakika pişirin.
Jabukovača

Malzemeler:
500 g ince yufka, en iyisi baklava için
1.5-2 kg ekşi elma
3 yemek kaşığı şeker
100 g tereyağı
100 ml yağ
İstenilen miktarda tarçın
Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Hazırlık:
Elmaları soyup rendenin en geniş tarafıyla rendeleyin. Suyunu iyice süzün ve iki yemek kaşığı sıvı yağ ile bir tavaya koyun, şeker serpin ve her şey iyice karışana kadar soteleyin, tarçın ekleyin ve ocaktan alın.
Tereyağı ve sıvı yağı bir tavada ısıtın ve tatlının hazırlığı boyunca kısık ateşte bekletin.
İlk yufkayı çalışma yüzeyine koyun, üzerine tereyağı ve sıvı yağ karışımı püskürtün, ardından ikinci yufkayı koyun ve bu karışımı üzerine püskürtün, ardından üçüncü yufkayı. Üzerine bir veya iki santimetre genişliğinde haşlanmış elmaları en kenarına koyup yuvarlayınız. Keskin bir bıçakla istediğiniz uzunlukta kesin ve yağlanmış tepsiye dizin. Tereyağ ve sıvı yağın kalanını onların üzerine dökün. Tatlıyı, 200 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 25-30 dakika veya üzeri kızarana kadar pişirin.
Şerbeti için şeker ve su koyup kısık ateşte pişirin. Şerbet biraz daha yoğun olmalı ki tatlımız incecik, çıtır çıtır ve sulu olsun. İsteğe bağlı, şerbete bir dilim limon ekleyin.
Pişmiş tatlıyı biraz soğutun, 5-8 dakika yeterlidir ve üzerine sıcak şerbeti yavaşça dökün. Tatlıyı oda sıcaklığında iyice soğutun ve ancak bundan sonra tercihen gece boyunca buzdolabına koyun. Ertesi gün bütün şerbeti içine çekmiş, iyice soğumuş ve yemeye hazır olması gerekir.
Baklava

Malzemeler:
500 g hazır baklava yufkası
500 g ceviz - yarısı öğütülmüş, yarısı doğranmış
3 yemek kaşığı ekmek kırıntısı veya galeta unu
yufkanın üzerine sürmek için 100 ml yağ
baklavayı sulamak için 125 ml sıvı yağ ve 125 g tereyağı
Hazırlık:
Baklava pişmeden önce soğuması için bir şerbet yapın. Su ve şekeri yaklaşık 10 dakika kaynatın. Sonuna doğru yarım limonun suyunu ekleyin. Baklavayı yaparken soğumaya bırakın.
Fıeın tepsisini yağ ile kaplayın. Yufkayı bir fırın tepsisi boyutunda kesin. Ceviz ve galeta ununu karıştırın. İlk olarak 3 adet yufkayı bir tavaya alın, her birine fırça ile yağ sürün. Dördüncüyü ceviz ve galeta unu karışımıyla (yaklaşık 3-4 yemek kaşığı) serpin ve beşinciyi yağla kaplayın. Sonuna kadar böyle yapmaya devam edin, birini yağlayın, diğerini tüm malzeme bitene kadar ceviz serpin. Sonunda 3 yufkanın üzerine başlangıçta olduğu gibi sadece yağ sürün. Başka bir yufkayı diğer yanda ayırın. Baklavayı çapraz olarak dörtgen şeklinde kesin. 125 ml sıvı yağ ve 125 g tereyağını ısıtıp dilimlenmiş baklavanın üzerine dökün. Yanmasın diye bir kenarda bıraktığımız yufkayı baklavanın üzerine koyun.
Baklava 50 dakika pişirilir. İlk 10 dakika 200 derecede pişirin. 180 dereceye düşürün ve sonraki 30 dakika 180 derecede pişirin. Pişirmenin sonunda, sıcaklığı tekrar 200 dereceye yükseltin ve 10 dakika daha pişirin.
Fırından çıkarın, (biraz yanmış) üst yufkayı çıkarın ve soğuk şerbeti üzerine dökün. Şerbeti içine çektiğinde üst yufkanın kabarmaması için üzerini başka bir tava ile kapatarak yaklaşık 10 dakika kadar mayalandırabilirsiniz. Oda sıcaklığına soğumaya bırakın, ardından alüminyum folyo ile kaplı şekilde buzdolabına koyun.
Krempita

Malzemeler:
Milföy hamuru için:
6 yumurta sarısı
6 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı süt
6 yemek kaşığı un
Kreması için:
6 yumurta akı,
19 yemek kaşığı şeker,
4 paket vanilyalı puding,
1 litre su.
Hazırlık:
3 yumurta sarısını 3 yemek kaşığı şeker, 1,5 yemek kaşığı sıvı yağ, 1,5 yemek kaşığı süt ve 3 yemek kaşığı un ile iyice çırpın.
Elde edilen kütleyi pişirme kağıdıyla kaplı küçük bir tepsiye dökün ve iki milföy hamurunu pişirin.
Kreması için 6 yumurta akını 15 yemek kaşığı şekerle iyice çırpın. 1 litre suya 4 yemek kaşığı şeker ekleyin, ardından aynı tavada 4 paket vanilyalı pudingi pişirin. Puding güzelce pişince, henüz sıcakken yavaş yavaş 1 yemek kaşığı çırpılmış yumurta akı ekleyin ve iyice karışana kadar her şeyi karıştırın.
Tavada kalan ilk pişmiş hamurun üzerine, iç harcı yayın ve biraz sıkılmasını bekleyin, ardından dolgunun üzerine yukarıdan ikinci hamur gider.
Servis yapmadan önce tatlıyı soğutun, küpler halinde kesin ve her birine pudra şekeri serpin.
Šampita

Malzemeler:
Köpüklü şerbeti için:
6 yumurta akı
24 yemek kaşığı şeker
1 dl'den biraz az su
bir tutam tuz
Keki için:
6 yumurta sarısı
6 yemek kaşığı şeker
6 yemek kaşığı un
6 yemek kaşığı süt
6 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı kabartma tozu
Hazırlık:
Önce keki yapın. Yumurta sarılarını şekerle birlikte köpüklü bir kütleye çırpın, süt, yağ, un ekleyin. Bir fırın tepsisine pişirme kağıdı veya folyo koyun, yağlayın, un serpin ve 200 derecede yaklaşık 15 dakika pişirin. Soğuyunca tepsiden çıkarın, folyoyu çıkarın ve bir tabağa yerleştirin.
Köpüklü şerbeti için şekeri tencereye koyun, su ekleyin ve kaynatın. Kaynatırken, en düşük sıcaklığa düşürün. Su kaynarken yumurta aklarını mikserle çırpın, tuzu ekleyin ve çırpmaya devam edin. O zamana kadar şeker suyla kaynamış olmalı. Katılaşmış yumurta akları ve tuz karışımının üzerine hafifçe sıcak şeker ekleyin, ancak hepsini bir kerede değil, yavaşça yapmalısınız.
Maksimum güçte ve hızda yaklaşık 10 dakika karıştırmaya devam edin.
Soğutulmuş kekin üzerine köpüklü şerbeti koyun, şekillendirin, kesin ve soğutmak için buzdolabına koyun.
Balkan News