Hırvatistan’da yerel seçim: İktidar partisi HDZ kan kaybetti

BALKANLAR 17.05.2021, 10:53 17.05.2021, 11:05
Hırvatistan’da yerel seçim: İktidar partisi HDZ kan kaybetti
© Facebook

Hırvatistan’da 16 Mayıs Pazar günü yapılan yerel seçimlerin bugün açıklanan ilk resmi sonuçlarına göre iktidardaki Hırvat Demokrat Birliği (HDZ) başkent Zagreb’de kan kaybetti.

Tomislav Tomasevic liderliğindeki yeşil ve sol eğilimli grup “Mozemo!” (Yapabiliriz) koalisyonu, başkent Zagreb’de büyük başarıya imza atarak büyükşehir belediyesi meclisinde çoğunluğu elde etti.  

Zagreb Belediye Başkanlığı seçiminde Tomislav Tomasevic yüzde 45,15, Vatan Hareketi (DP) lideri, eski şarkıcı Miroslav Skoro ise yüzde 12,16 oy aldı. Bu sonuçlarla birlikte adaylar arasında en fazla oy alanlar olan iki siyasetçi, iki hafta sonra seçimlerin ikinci turunda tekrar karşı karşıya gelecek.

Zagreb’in yanı sıra Split, Rijeka, Osijek ve Zadar gibi bazı şehirlerde adayların yeterli çoğunluğa ulaşamamış olmaları nedeniyle belediye başkanları, seçimlerin ikinci turunda belirlenecek.

Başbakan Plenkovic: HDZ halen en güçlü parti

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, yerel seçim sonuçlarına ilişkin ilk değerlendirmesinde seçim sonuçlarının partisi Hırvat Demokratik Birliği’nin (HDZ) halen en güçlü parti konumunda olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. AP Ajansı’nın haberine göre Plenkovic, belediye meclisi, belediye başkanlığı seçimleri ve bölgesel parlamentolarda en iyi sonuçları HDZ’nin aldığını savunarak seçim sonuçlarını “zafer” olarak nitelendirdi.  

Tomasevic: Zagreb, değişimi tercih etti

“Mozemo” koalisyonu lideri Tomasevic ise Zagreb’de sandık başına giden vatandaşların tercihlerinin başkent Zagreb’de 20 yıllık yolsuzluk döneminin ardından değişiklik istediklerini ortaya koyduğunu söyledi. Pazar akşamı yaptığı açıklamada Tomasevic, “Vatandaşlar, yapabiliriz dedi. Daha çevreci, daha adil, daha şeffaf ve daha iyi olabiliriz.” dedi.

“HDZ Zadar’da yine kazanırsa artık siyasi mücadele değil şeytan çıkarma gerekli demektir”

Seçimlere ilişkin en ilginç açıklama ise Adriyatik kıyısındaki Zadar kentinin belediye başkanlığı için yarışan Hırvatistan Sosyal Demokrat Partisi (SDP) adayı Marko Vucetic’ten geldi.

HDZ’nin adayı Branko Dukic’in %38, Vucetic’in ise %26,3 oranında oy almalarının ardından Zadar Belediye Başkanı'nın seçimlerin ikinci turunda belirleneği belli oldu.

Sonuçları değerlendiren Vucetic, “HDZ, Belediye Meclisi’ndeki 27 sandalyeden sadece 11’ini kazandı. HDZ, Zadar şehrinde iki defadır hile ve oy satın alma yoluyla çoğunluğu elde ediyor. Eğer bu üçüncü defa yaşanırsa artık bu şehirde gerekli olacak şey siyasi mücadele değil şeytan çıkarma olacak” diye konuştu.

İkinci tur seçimler, 30 Mayıs 2021 tarihinde yapılacak.

Balkan News

Yorumlar (0)