Zaev: "Open Balkan", Bosna Hersek'e de açık

BALKANLAR 30.07.2021, 11:09 30.07.2021, 12:00
Zaev: "Open Balkan", Bosna Hersek'e de açık
© AA

Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Batı Balkanlar'da yolcu ve mal dolaşımını serbestleştirerek sınırları büyük oranda kaldıracak "Open Balkan" (Açık Balkan) inisiyatifinin Bosna Hersek'e de açık olduğunu söyledi.

Dnevni Avaz gazetesinin haberine göre Bosna Hersek'in dün imzalanan bölgesel anlaşmada yer almama sebebi, Bosna Hersek hükümetinin henüz konuyla ilgili niyetini belirtmemiş olması.

Bölgesel İş Birliği Ekonomik Forumu'nun açılışı dün Kuzey Makedonya Başbakanı Zaev tarafından yapıldı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın da katıldığı Ekonomik Forum'da üç bölgesel iş birliği anlaşması imzalandı ve "Mini Schengen" olarak bilinen bölgesel iş birliği inisiyatifinin adı "Open Balkan" olarak değiştirildi.

İmzalanan belgeler, Batı Balkanlar'da Malların İthalatını, İhracatını ve Dolaşımını Kolaylaştırmaya Yönelik İş birliği Mutabakat Muhtırası, Batı Balkanlar'da İş Gücü Piyasasına Serbest Erişime Yönelik İş Birliği Mutabakat Muhtırası ve Batı Balkanlar’da Doğal Afetlerden Korumada İş Birliği Anlaşması'ndan oluşuyor.

Zaev, Bosna Hersek'in bu bölgesel inisiyatife katılımıyla ilgili açıklamasında Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Arnavutluk'un inisiyatifin kapılarını baştan beri her Batı Balkanlar ülkesine açtıklarını belirtti.

İnisiyatife katılım diğer Batı Balkanlar ülkeleri için de geçerli. Ancak Dnevni avaz'ın edindiği bilgiye göre, Bosna Hersek, ekonomik foruma ve anlaşmalara katılım davetiyesi almadı. Bunun sebebinin Bosna Hersek Hükümeti'nin şimdiye kadar bu konu ile ilgili fikrini ve niyetini belirtmemiş olması olduğu bildiriliyor.

Balkan News

Yorumlar (0)