Srebrenitsalı kadın politikacı Sırp vekillere meydan okudu: “Kiril alfabesini hepinizden iyi yazarım”

Bosna Hersek’teki Sırp entitesi Republika Srpska’nın (RS) 15 Eylül'de Sırbistan ile paralel bir şekilde Sırpça ve Kiril alfabesinin korunması ve kullanımının teşvik edilmesine ilişkin bir yasa kabul etmesi, Srebrenitsalı Boşnak politikacı Begija Smajic’in (Begiya Smayiç) tepkisine neden oldu.
Yeni kanun Sırpçayı teşvik etmenin yanı sıra resmi yazışmalarda Sırpça ve Kiril alfabesi kullanmayanların cezalandırılmasını ve kültürel etkinlik tertipleyenlerin sadece bu dil ve alfabeden istifade etmelerini de öngörüyor.
Bosnalı Sırp entite parlamentosunda Sırp meslektaşlarına seslenen Smajic, Bosna Hersek’te sadece Sırpça konuşulmadığına ve diğer dilleri kapsam dışı bırakan bir yasa kabul etmenin manasızlığına dikkat çekti.
Parlamentodaki konuşmasında Smajic, “Kiril alfabesini kimden koruyacaksınız? İddia ediyorum, ben Kiril alfabesini burada oturan herkesden daha güzel kullanırım” diyerek Sırp vekillere meydan okudu.
Sırp Cumhuriyeti Halk Meclisi’ndeki ilk başörtülü vekil olan Smajic, “Ben matematik ve fizik öğretmeniyim ve derslerimi Boşnakça veriyorum. Lisanım, çalıştığım entite tarafından tanınmıyor. Boşnakça’yı kimse korumuyor, hatta karşı çıkılıyor ama yine de yaşayan bir dil. Bu dilin ne kadar güçlü bir lisan olduğunu görün” dedi.
Sırpça ve Kiril alfabesini koruma kanununun barbarca ve ilkel bir hamle olduğunu savunan Smajic, “Birilerinin kendi lisanını Sırpça olarak isimlendirmesi ve Kiril alfabesiyle yazması beni rahatsız ediyor değil. Beni rahatsız eden şey, bu özgürlüğün yasaklanması. Çocuklarınız sizin ilkelliğinizden utanacak" diye konuştu.
Balkan News