Bosna Hersek TürkAkım’a Geçti

EKONOMİ 02.04.2021, 11:22 05.04.2021, 08:17
Bosna Hersek TürkAkım’a Geçti

1 Nisan itibarıyla Rus doğalgazını TürkAkım üzerinden almaya başlayan Bosna Hersek, ABD yaptırımlarından endişe ediyor.

Bosna Hersek’i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Hersek Federasyonu’nun yetkili gaz ithalatçısı Energoinvest’in Müdürü Bisera Hacialyeviç, Bosna Hersek’e gaz tedarikinin Nisan ayının ilk gününden itibaren TürkAkım gaz koridoru üzerinden gerçekleşmeye başlayacağını söyledi.

Bosna Hersek Radyo ve Televizyonu’na (BHRT) konuşan Hacialyeviç, Energoinvest’in Gasprom ile mevcut anlaşmasına ek bir anlaşma yaptığını ve bu ek anlaşmada Bosna Hersek’e doğalgaz tedarikinin 1 Nisan’dan itibaren yeni güzergahtan, yani TürkAkım hattı üzerinden sağlanmaya başlanacağının açık bir şekilde ifade edildiğini söyledi.

Bosna Hersek, bugüne kadar Rus doğalgazını Ukrayna ve Macaristan üzerinden gelen hattan tedarik ediyordu.

ABD’nin Saraybosna Büyükelçiliği yetkililerinin Bosna Hersekli politikacıları TürkAkım konusunda uyardıklarına yönelik iddialar ise ülkenin ABD yaptırımlarına muhatap olabileceği konusunda endişeye yol açtı. Bosna Hersek medyası, Amerikalı diplomatların TürkAkım’a dahil olan tüm firma, kuruluş ve fertlerin müeyyidelerle karşılaşacağı tehdidinde bulunduklarını iddia etmişti.

ABD’nin bölge ülkelerini, enerji ihtiyaçlarını Rus gazı yerine Hırvatistan ve Karadağ kıyılarında kurulan LNG terminalleri yoluyla ABD tarafından bölgeye taşınan sıvılaştırılmış gaz kullanmaya yönlendirdiği ileri sürülüyor.

Yorumlar (0)