"Savaş söylemleri Bosna Hersek'i ekonomik çöküşe götürüyor"

EKONOMİ 01.12.2021, 10:40 01.12.2021, 15:04
"Savaş söylemleri Bosna Hersek'i ekonomik çöküşe götürüyor"
© AA

Bosna Hersek'teki provokatif açıklamaların yol açtığı güvenlik krizi, ülke ekonomisini kötü etkiliyor. Savaş söylemlerinin somut sonuçları, iş dünyası tarafından güçlü bir şekilde hissediliyor. 

Ekonomi uzmanı Damir Becirovic, Klix.ba portalına yapıtğı açıklamada ekonomi ve savaş söylemlerinin asla bir araya gelmeyecek kavramlar olduğunun Bosna Hersek'te açık bir şekilde görüldüğünü söyledi.

Becirovic, “Ekonomi için güvenlik ve öngörülebilirlik esastır. Sermaye ürkek bir canavar olarak bilinir ve en ufak bir tehlike belirtisinde geri çekilir. Bu, yalnızca son yıllarda zaten az olan doğrudan yabancı yatırımın gelmeyişine değil, aynı zamanda yerli sermayenin “kaçışına“, mevduatların çekilmesine neden olabilir ve akabinde tüm finansal sistemin ve ekonominin çökmesine neden olabilir“ diye konuştu. 

Bosna Hersek'te savaş söylemlerinin yanı sıra kronik siyasi istikrarsızlık da ekonomi için feci sonuçlar doğuruyor.

Becirovic, "Siyasi istikrarsızlık gelecekle ilgili belirsizliğe neden oluyor ve bu da toplumun zaman ufkunu daraltıyor. Mevcut hükümet harcamalarının GSYİH içindeki payının artması ve geleceğe yönelik herhangi bir vizyonun olmaması, Bosna Hersek makamlarının dar görüşlülüğünü açıkça ortaya koyuyor. Bütün bunlar, örneğin araştırma ve geliştirmeye yatırım yapmanın neredeyse var olmayan bir öğe olduğu ve ekonominin verimlilik artışında yavaşlamaya yol açtığı kaynakların zayıf bir şekilde tahsis edilmesini ima ediyor ” dedi.

Balkan News

Yorumlar (0)