"Bosna Kasabı" Mladiç hakkındaki nihai karar 8 Haziran’da açıklanacak

GÜNDEM 01.05.2021, 09:56 01.05.2021, 13:44
"Bosna Kasabı" Mladiç hakkındaki nihai karar 8 Haziran’da açıklanacak
© AA

Bosna kasabı olarak tanımlanan ve Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (ICTY) daha önce ömür boyu hapse mahkum ettiği Bosnalı Sırp ordusunun eski başkomutanı Ratko Mladiç hakkındaki nihai kararın 8 Haziran’da açıklanacağı duyuruldu.

1992-95 yılları arasında Bosna Hersek’teki savaş sırasında Srebrenitsa’da Müslümanlara yönelik soykırımdan, Bosna Hersek genelinde Müslüman ve Hırvatlara yönelik savaş suçlarından, Saraybosna kuşatması sırasında sivillerin terörize edilmesinden ve BM güçlerini rehin almak gibi suçlardan müebbet hapse mahkum edilen Mladiç, “adil yargılanmadığı” iddiasıyla hakkındaki karara itiraz etmişti.

Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması (IRMCT), temyiz başvurusu sonrasındaki nihai kararın 8 Haziran’da Lahey’de ilan edileceğini duyurdu.

Açıklamada kararın 8 Haziran’da saat 15:00’te IRMCT hakimleri Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N'gum, Seymour Panton, Elizabeth İbanda-Nahamya ve Mustapha El Baaj tarafından açıklanacağı duyuruldu.

Ordusuyla Srebrenitsa’ya girdikten sonra "Türklerden intikam almanın vakti geldi" diyerek aralarında 12 yaşında çocukların dahi bulunduğu 8 bin erkeğin sistematik olarak katledilmesine yönelik emri verdiği delillerle sabit olan Mladiç, Bosnalı Sırp kuvvetlerinin sistemli bir şekilde uyguladığı işkence, tecavüz ve dini mekanları tahribat eylemlerinin başlıca sorumlularından biri olarak görülüyor.

BalkanNews

Yorumlar (0)