Kosova’da gündem enerji krizi

Kosova 14.12.2021, 11:25 14.12.2021, 11:43
Kosova’da gündem enerji krizi
© AA

Kosova’da muhalefet partileri, ülkedeki enerji krizine ilişkin endişeleri meclis gündemine taşıdı.

Kosova’nın Geleceği İçin İttifak (AAK) lideri Ramuş Haradinay, elektrik kesintilerinin başladığını ve ülkenin enerji krizine girdiğini söyledi. Haradinay, ABD’nin doğalgaz boru hattı projesini reddeden hükümetten krize karşı alınacak önlemler açıklama istedi.

Mecliste bulunan Başbakan Albin Kurti’ye seslenen Haradinay, “Bugün enerjiye ilişkin durum konusundaki endişemi ifade etmek istiyorum. Sıcaklıklar düşmesiyle birlikte kesintiler başladı. Karanlıktayız ve enerji krizine giriyoruz. Başbakan’a kışı nasıl geçireceğimizi sormak istiyorum. İleride bunların tekrar yaşanmaması için nasıl bir strateji izleyeceğiz? Kurti, aynı zamanda bir alternatif olarak doğalgaz projesini reddetti ve bizi bu projeden mahrum bıraktı. Bu açığı nasıl kapatacağınızı açıklayın” diye konuştu.

Haradinay’a cevap veren Kurti, “Son kabine toplantısında kapımızı çalmakta olan enerji krizini görüştük. Bölge ülkeleri uzun zamandır enerji problemi yaşamasına rağmen bu kriz bize henüz ulaşıyor. Enerjiyi pahalı alıp ucuza sattığımız doğrudur. Kosova’daki şebeke ve üretim kapasitesi köhne durumdayken enerji tüketimi artıyor” diye konuştu.

İstikrarlı elektrik tedariki için en iyi çözümü bulmaya çalıştıklarını söyleyen Kurti, “krizi hafifletmeye yönelik” tedbirler aldıklarını açıkladı.

Dünya genelinde enerjiye olan talebin artması ve Avrupa Birliği’nin kömür kullanımını azaltmaya yönelik tedbirleri nedeniyle artan enerji fiyatları, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’da problemlere neden olmuş ve iki ülke hükümeti de enerji krizi durumu ilan etmişti.

Kosova’da tüketiciler, elektriğin kilowatt saatine 6,75 sent (avro) ödüyor.

Elektriğin Arnavutluk, Sırbistan ve Kuzey Makedonya’dan birkaç sent daha ucuz olduğu Kosova'da yetkililer, kesinti yaşanmaması için vatandaşlara elektriği tasarruflu kullanma çağrısında bulunuyor.

Balkan News

Yorumlar (0)