Vyosa Osmani Kosova Cumhurbaşkanı Seçildi

Kosova 04.04.2021, 20:43
Vyosa Osmani Kosova Cumhurbaşkanı Seçildi

Vyosa Osmani, Kosova Meclisi’nde cumhurbaşkanı seçimi için gerçekleştirilen üçüncü oylamada 71 oy alarak cumhurbaşkanı oldu.

Kosova Meclisi’nde cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu dün gerçekleştirilmiş fakat cumhurbaşkanı seçimi için yeterli çoğunluk sağlanamamıştı. İlk iki turda yeterli desteğe ulaşamayan Osmani, üçüncü turda 82 milletvekilinin katıldığı seçimde 71 milletvekilinin desteği ile cumhurbaşkanı seçildi. Kosova Anayasası gereği adaylardan hiçbirinin cumhurbaşkanlığı seçiminde üçte iki çoğunluğa ulaşamaması halinde, üçüncü oylamada en fazla oyu alan aday seçiliyor.

Osmani, ülkenin 2008 yılında Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana beşinci cumhurbaşkanı oldu.

PDK ve Sırp Listesi Boykot Etti

Kosova meclisinde cumhurbaşkanı seçiminin ilk iki turu, yeterli sayıda milletvekilinin oy kullanmaması nedeniyle başarısız oldu. Kosova Demokratik Partisi (PDK) ve Sırp Listesi vekilleri toplu halde oylamayı boykot ederken, Kosova’nın Geleceği İçin İttifak (AAK) partili vekillerin büyük çoğunluğu da oylamaya iştirak etmedi.

LDK, Osmani’nin seçimin destek olurken bu partiden eski Başbakan Abdullah Hoti, Driton Selmanay ve Agim Veliu oy kullanmadı.  

Anayasaya göre cumhurbaşkanlığı seçiminin meşruiyeti için mecliste en az 80 milletvekilinin oy kullanması gerekiyor.

Rekor Oyla Seçilmişti

Vyosa Osmani, Lahey’de savaş suçu iddialarıyla yargılanan eski Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi’nin geçtiğimiz yıl Kasım ayındaki istifasının ardından Meclis Başkanı olarak cumhurbaşkanlığı görevini vekaleten üstlenmişti.  

2019’daki parlamento seçimlerinde Kosova Demokratik Birliği’nin (LDK) başbakan adayı olan fakat parti yönetimiyle yaşadığı görüş ayrılıkları nedeniyle parti yönetiminden ihraç edilen Osmani, 2020 yazında partiden ayrılarak GUXO (Cüret Et) adlı bir siyasi hareket kurdu ve 14 Şubat’ta gerçekleştirilen parlamento seçimlerine Kendin Karar Al (Vetevendosje) hareketinin listesinden girdi.

Seçimlerde 300 binin üzerinde oy alarak Kosova tarihinin en fazla oy alan siyasetçisi olarak tarihe geçen Osmani, Kosova’nın Kudüs’te büyükelçilik açma kararı ile arasına mesafe koymuş ve kararın eski Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi’nin eseri olduğunu ileri sürmüştü.

Balkannews.com.tr

Yorumlar (1)
Goran 3 yıl önce
Hayırlı olsun