Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, görevden ayrılmadan önce son yurt dışı ziyaretini Hırvatistan’a yaptı.
Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, Pahor ile görüşmesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin tarifi mümkün olmayacak ölçüde iyi olduğunu ve Slovenya’nın her açıdan en iyi komşuları olduğunu söyledi.
Pahor ise son ziyareti için Hırvatistan’ı seçmesinin tesadüf olmadığını ve her zaman en büyük önemi Hırvatistan’a atfettiğini belirtti.
Eski cumhurbaşkanları Ivo Josipovic ve Kolinda Grabar Kitarovic dahil görevi boyunca Hırvatistan cumhurbaşkanları ile toplamda 55 defa bir araya geldiğini ve Hırvatistan’ı 20 defa ziyaret ettiğini vurgulayan Pahor, “Avrupa dış politikası, komşularla ilişkilerden başlar. Komşularla dostluk ve müttefiklik ilişkilerine sahip olmak bir zorunluluk” diye konuştu.
Slovenya ve Hırvatistan arasındaki sınır anlaşmazlıkları için en iyi çözümün uluslararası bir hakemlik mekanizması olacağını savunan Pahor, Zagreb’i buna zorlamak için hiçbir zaman Hırvatistan’ın Schengen bölgesine dahil olmasının veto edilmesi seçeneğini desteklemediğini ifade etti.
Balkan News