Osmanlı mimarisinin Bosna'daki incilerinden Sinan Bey camisinin restorasyonunda son aşamaya gelindi
Bosna Hersek'in doğusunda Karadağ sınırındaki Çayniçe (Cajnice) belediyesinde, 452 yıl önce inşa edilen ve bir zamanlar ülkenin o bölgesindeki en güzel ve heybetli camilerinden biri olan Sinan Bey Boljanic Camisinin restorasyonunda sona geliniyor.
1570 yılında Osmanlı Sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa’nın damadı Sinan Bey Boljanic’in girişimiyle yaptırılan cami, tarihi ve sanatsal değeri nedeniyle de Dünya Miras Listesi’ne girmişti.
Bosna Hersek’teki sayısız cami ile aynı kaderini paylaşan ve 8 Haziran 1992’de tamamen yıkılan Sinan Bey Camii, 2016 yılında temeli atıldıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Bosna Hersek İslam Birliği Riyaseti tarafından sağlanan fonlarla yeniden ihya edilmeye başlanmıştı. Çayniçe'deki caminin yapım ve yenileme çalışmaları Türk şirketi Sama Bursa tarafından yürütülüyor.
Çayniçe İslam Birliği Riyaseti Başkanı Anera Zagrljaca, caminin içinin boyanmasının şu anda tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, tadilatın neredeyse tamamen bittiğine açıkladı.
Bosna Hersek Ulusal Anıtlarını Koruma Komisyonu’nun kararıyla Sinan Bey Boljanic Camii, 2004 yılında Bosna Hersek’in ulusal anıtı ilan edildi.
Caminin yanı sıra Sinan Bey ve eşi Şemse Kaduna’nın yattığı iki türbenin bulunduğu avludaki türbe ve harem dışında, Sinan Bey'in torunlarının bulunduğu türbe de restore edildi.
Sinan Bey Boljanic, Bosna Hersek'in Sancak beyi ve Çayniçe tarihindeki en büyük hayırsever ve Gazi Hüsrev Bey ve Ferhat Bey’den sonra Bosna Hersek’teki en büyük vakıf sahiplerinden biriydi.
Balkan News