Saraybosna'da Ramazan ruhunu yaşamanın sekiz yolu

YAŞAM 26.03.2023, 09:00 26.03.2023, 09:41
Saraybosna'da Ramazan ruhunu yaşamanın sekiz yolu
© AA

Saraybosna'da ramazanın özel bir cazibesi var. Cami minarelerinin aydınlatıldığı, Sarı Tabya'dan top seslerinin ve tüm şehirde ezan sesinin duyulduğu akşam vaktinde Saraybosnalılar genellikle lezzetli yemeklerle dolu bir sofrada toplanırlar.

Saraybosna'da ramazan ruhunu en iyi şekilde hissedebilmeniz için işte birkaç öneri.

1. Camilerde mukabelelere katılın

Şehrin eski kesimindeki tarihi Başçarşı, ramazan ayı boyunca etkinliklerin merkezidir.

Ramazan ayında gerçekleştirilen mukabeleler Bosna Hersek'in her yerindeki camilerde yapılır.

Gazi Hüsrev Bey Camii'nde sabah namazı (sabah namazından 15 dakika sonra) ve ikindi namazı (ikindi namazından bir saat önce) civarında yapılan mukabeleler özel ilgi görmektedir.

2. Sıcak Ramazan pidesi için sıraya girin

Odun sobasında pişen ramazan pidesi kokusu, Saraybosna'da ramazanla ilişkilendirilen bir kokudur ve bazı yerel fırınların önünde sıra beklemek, iftara kadar vaktin geçmesine yardımcı olur. Bunların hepsi Saraybosna ramazan ritüelinin bir parçasıdır.

Pidesiz bir ramazan sofrası düşünülemez. Ramazan pidesi ile yılın geri kalanında mevcut pide ekmek arasındaki fark, ilkinin üzerine çörek otunun serpilmiş olmasıdır.

Bu pişmiş ekmeğin dünyanın bu bölgesine Türk ordusu tarafından getirildiği düşünülmektedir. Bunun nedeni, büyük miktarların hızlı bir şekilde hazırlanabilmesi, onu uzun yürüyüşlerde ordular için ideal bir gıda maddesi haline getiriyor.

3. Ezan seslerinin keyfini çıkarın

Saraybosna'nın panoramik fotoğraflarının büyüsüne kapıldıysanız, sokaklardan tüm şehri görebileceğiniz bir yere tırmanma hissini yaşamalısınız. Top atışından hemen sonra minarenin ışıkları yanarak ezan sesiyle şehri aydınlatır.

Işıklarla bezeli bir şehre yukarıdan bakmanın bu mistik deneyimi, iftarda aile ve arkadaşlarla birlikte vakit geçirmekten keyif alan Saraybosnalılar kadar ziyaretçiler için de paha biçilemez.

4. Sarı Tabya'dan top ateşi ile gün batımını bekleyin

Oruçluların iftar hazırlarken ya da Başçarşı çevresindeki restoranlarda yerlerini alırken bekledikleri topun nasıl ateşlendiğini daha yakından görmek isterseniz mutlaka Sarı Tabya'ya kadar yürümelisiniz.

Ramazan ayında top atışları birkaç yüzyıl öncesine dayanan bir gelenektir. Gelenek, komünist rejim döneminde terk edildi ve 1997'de yeniden yürürlüğe girdi ve o zamandan beri top ustası Smail Krivić, iftar vaktinde Vratnik'teki Sarı Tabya'dan topu ateşliyor.

5. Geleneksel yemeklerin tadını çıkarın

Oruç tutmuyorsanız bile, yine de Saraybosna'daki geleneksel restoranlarda iftar saatinde atmosferi içinize çekmeli ve müthiş yerel yemekler tatmalısınız.

Oruç genellikle hurma ve bir bardak su, limonata veya meyve suyu ile açılır, ardından diğer yemeklere geçilir.

Ramazan sofralarının ilk yemeği Saraybosna'ya özgü topadır. Kaymak, tereyağı, yumurta ve çeşitli peynirlerin kısık ateşte eritilmesiyle yapılır ve iftardan hemen önce hazırlanır.

Bazıları iftara çorbalarla başlar ve en yaygın olanları Begova (Bey), sarajevska, işkembe ve tarhana çorbalarıdır.

Bunu ev yapımı yemekler takip ediyor. Bunlardan en ünlüsü Saraybosna sahanı, birkaç yemeğin birleşiminden oluşuyor – biber dolması, sarma (yaprak ve lahana dolması), şiş kebabı ve soğan dolması. Tüm bu yemekler, yüzyıllardır Başçarşı bakırcıları tarafından yapılmış derin metal tabaklar olan sahanlarda servis edilir.

İftar tatlıyla biter: hoşaf, erikli veya güllü tatlılar ve çoğu zaman şerbetli kadayıf, hurma tatlısı, tufahiya, baklava, elmalı börek….

6. İftardan sonra Čizmedžiluk Sokağı'nı ziyaret edin

İftardan sonra genellikle Saraybosna sokaklarında bir gezinti yapılır ve yaz aylarında burası kahve içmek için mükemmel bir yer arayan insanlarla ve turistlerle doludur.

Başçarşı'nın en çok ziyaret edilen sokaklarından biri geleneksel Boşnak tatlılarının satıldığı bir dükkanının da bulunduğu Čizmedžiluk.

7. Başçarşı'yı iftar ve sahur arasında deneyimleyin

Başçarşı'da Saraybosnalılar akşam namazını genellikle Bey Camii önünde kılıyorlar. Burada hurma, lokum ve caminin önünde ikram edilen su ile oruçlarını açabiliyorlar.

Namaz vakti geldiğinde lokantalarda sıralar azalıyor ve iftar için yer bulmak kolaylaşıyor.

İftardan sonra sokaklar yeniden doluyor ve her köşede bir bayram havası yaşanıyor, camilerin avluları aydınlatılıyor, camilerin kapıları açılıyor ve hava karardığında müezzinler Müslümanları teravih namazına çağırıyor.

Teravih namazından sonra, insanların çarşıda kalıp sabaha ve sahura kadar kahve içmeleri ve sosyalleşmeleri alışılmadık bir durum değil. Tüm bunlar Saraybosna Ramazan akşamlarını çok özel kılıyor.

8. Saraybosna'yı sahura kadar keşfedin

Sahur için kalori açısından zengin yiyecekler, sizi gün boyunca "tok tutacak" bir şeyler yemek ve ayrıca gün boyu süren oruç sırasında susuz kalmayı önlemek için yeterli sıvıya sahip olmak çok önemlidir.

Sabaha kadar uyanık kalmayı başardıysanız, şehirde dolaşın ve sahur yapan yerler arayın veya Saraybosna'da bir fırına uğrayın.

Balkan News

Yorumlar (0)