
Özgür Avrupa Radyosu, Devlet İstatistik Ajansı'nın verilerine göre, Kuzey Makedonya'da ortalama maaşın bir sene içerisinde neredeyse 3.000 dinar (50 avro) arttığını ve 31.400 dinara (500 avro civarı) ulaştığını, ancak fiyat artışlarından dolayı bu paranın gerçek değerinin 28.700 dinar veya 450 avro seviyesinde olduğunu aktardı.
Resmi veriler, Kuzey Makedoya'da ortalama maaşın geçen seneye göre %9, hayat pahalılığının ise %14 arttığını gösteriyor. Bu veriler, ortalama maaşın alım gücünün geçen seneye göre %2,3 düştüğünü ortaya koyuyor.
Ekonomik krizin büyümesi ile ilgili verileri Kuzey Makedonya Sendikalar Birliği de paylaştı. Dört kişilik aile için tüketici sepeti geçen sene 34.000 denarken (550 avro), bu sene 5.500 denar (100 avro civarı) seviyesine yükseldi.
Gıda ürünleri haziran ayında geçen seneye göre %20, ekmek %30, yağ %50, şeker, et, süt, sebze ve yumurta %20 pahalandı. Su, merkezi ısıtma, elektrik ve benzin fiyatları da arttı. Bir litre dizelin iki avro olmasıyla benzin, temmuzun ortasında rekor artışa ulaştı.
Hükümet yetkilileri, özellikle ihtiyaç sahibi ailelere yardım etmek için her şeyi yaptıklarını açıklıyor.
Mart ayında temel gıda ürünlerine eklenen fiyatlara vergi %5'ten sıfıra indirilip tüccarlar için kâr marjı sınırlandırıldı. Ancak hazirandan itibaren bu önlemler kaldırıldı. Bu da bazı ürünlerin fiyatlarının büyük oranda artmasına sebep oldu.
Fiyatların artmasını önlemek için Hükümet 31 Haziran'da tekrar önlemler aldı, ancak karar geç kalınmış olarak nitelendirildi, çünkü aracılar fiyatları çoktan artırdı.
Makedonya Hükümetinin duyurularına göre, bir sonraki dönemde öncelik enerji kriziyle karşı karşıya gelinmemesi için önlemler alınacak.
Balkan News