Üsküp’te “Fransız teklifi” protestosu

Kuzey Makedonya 04.07.2022, 09:37
Üsküp’te “Fransız teklifi” protestosu
© Twitter

Kuzey Makedonya ve Bulgaristan arasındaki anlaşmazlığın çözümü için Fransa tarafından sunulan teklifin hükümet tarafından değerlendirilmeye alınması, Üsküp’te protesto edildi.

Kuzey Makedonya’da ana muhalefet partisi lideri Hristiyan Mitskoski, hükümetten Fransız teklifini reddetmesini ya da Makedonların milli menfaatlerine aykırı olan dört maddenin tekliften çıkarmasını istedi. Mitskoski, Makedonların AB üyeliği pahasına Fransız teklifini kabul ederek asimile olmayı reddedeceklerini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz hafta Kuzey Makedonya ve Bulgaristan hükümetlerinin Fransa’nın sunduğu çözüm teklifini kabul ettiklerini duyurmuştu. İki ülke arasındaki uzlaşı, Bulgaristan’ın vetosunu kaldırmasıyla birlikte Kuzey Makedonya’nın yanı sıra Arnavutluk’un da AB’ye üyelik müzakerelerine başlayabilmesini mümkün kılacak.

“Ültimatoma hayır” başlıklı protesto gösterisinde muhalifler, Fransız teklifinin Bulgaristan’ın menfaatlerini gözettiğini ve Makedon tarih, dil, kimlik ve kültürünü tartışmalı hale getirdiğini savundu.

Muhalefetin Kuzey Makedonya’dan çok Arnavutluk’un menfaatlerini gözetmekle itham ettiği Dışişleri Bakanı Bujar Osmani ise Fransız teklifinde Makedon dili ve kimliğinin muhafaza edildiğini ve bu teklifin bir an önce kabul edilmesi gerektiğini söylemişti.

Balkan News

Yorumlar (0)