
Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 1995 yılının temmuz ayında yaşanan soykırımda hayatta kalmak isteyen Boşnakların kullandığı orman yolunda düzenlenen "Barış Yürüyüşü" (Marş Mira), 3 bin civarında katılımcının Potoçari Anıt Mezarlığı'na ulaşmasıyla sona erdi.
İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımından kurtulmak isteyenlerin kullandığı ve yaşanan katliamlar nedeniyle halk arasında "ölüm yolu" olarak da anılan güzergahta düzenlenen üç günlük yürüyüşe Türkiye’den de gönüllüler katıldı.
Bu yıl 17’ncisi düzenlenen Barış Yürüyüşü'ne katılan binlerce insan, Potoçari Anıt Mezarlığı'nda soykırım kurbanları için dua etti.
Her gün yaklaşık 35 kilometre yol yürüyen farklı milletlerden katılımcılar, orman yolunda kurulan belirli noktalarda dinlenerek soykırımdan sağ kalmayı başaran Boşnakların yaşadığı zulümleri kendilerinden dinleme imkanı da buldu.
Motosikletliler ve bisikletliler de Potoçari'ye ulaştı
Farklı ülkelerden gelen ve bu sabah başkent Saraybosna'dan hareket eden motosikletliler ile ülkenin farklı şehirlerinden yüzlerce bisikletli de Potoçari Anıt Mezarlığı'na ulaştı.
Srebrenitsa’da ne oldu?
Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladiç komutasındaki Sırp birlikleri tarafından işgal edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan Boşnak siviller Sırplara teslim edilmişti. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak sivili ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletmiş, toplu mezarlara gömmüştü.
Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.
Yarınki anma ve cenaze töreninin ardından kimlik tespiti tamamlanan 19 şehit daha defnedilecek.