Boşnak kahvesinin lezzet sırrı ne?

YAŞAM 02.10.2021, 11:20 02.10.2021, 11:28
Boşnak kahvesinin lezzet sırrı ne?

Osmanlı’dan dünyaya yayılan ve dünyanın hemen her yerinde günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelen kahve, Boşnak kültürünün de en öne çıkan değerlerinden biri olarak biliniyor.

Avrupa’da İstanbul’dan sonra ilk kahvehanenin açıldığı kent olan Saraybosna’yı ziyaret eden Türk turistler, burada tattıkları kahvenin farklı aroma ve lezzetinin sırrını merak ediyor.

Bosna Hersek’te geleneksel kahve, “Boşnak kahvesi” olarak adlandırılıyor. Fakat burada, Yunanistan’da Kıbrıs’taki barış harekatından sonra kahveye "Türk kahvesi" yerine “elleniko” denmeye başlanması gibi menfi ve zoraki yerleştirilen bir terim söz konusu değil. Zira Boşnaklar, siyah çayı, “Türk çayı” olarak adlandırıyor.

Boşnak kahvesi farklı hazırlanıyor

Boşnak kahvesi hazırlanırken Türk kahvesinden farklı olarak kahvenin üzerine sıcak su ilave ediliyor ve şeker katılmıyor. Köpürene kadar ocakta ısıtılan kahve, daha sonra cezveyle ve kulpsuz fincanla servis ediliyor.

İstanbul’dan sonra İlk kahvehane 1534’te Saraybosna’da açılmıştı

İstanbul’un ardından Avrupa’da ilk kahvehane, 1534 yılında Saraybosna’da Bentbaša (Bentbaşı) yakınlarında açılmış ve buradan yaşlı kıtaya yayılmıştı.

Marsilya’da ilk kahvehane 1654 yılında, Londra’da 1662 yılında, Paris’te 1672 yılında ve Viyana’da 1683 yılında açılmıştı.

Balkan News

Yorumlar (0)