Kuzey Makedonya Parlamentosunda Bulgarların kurucu halk olarak tanımlanmasını da içeren anayasa değişikliklerinin tartışıldığı oturum bugün başladı.
Hükümet tarafından parlamentoya sunulan anayasa değişikliği paketinin kabul edilmesi için 120 üyeli parlamentoda 80 vekilin desteğine ulaşılması gerekiyor.
Değişikliklerin en tartışmalı kısmını, Bulgaristan tarafından komşusunun AB'ye üyelik sürecini veto etmeme şartı olarak sürülen "Bulgarların kurucu unsur" olarak tanımlanması oluşturuyor.
Meseleyi bir AB referandumu olarak değerlendiren hükümet, meclisin üçte ikililk çoğunluğunun anayasa değişikliğine destek vereceğine inanıyor.
Değişikliklerin kabulü konusunda AB baskısı ile karşı karşıya olan ana muhalefet partisi VMRO-DPMNE'nin lideri Hristiyan Mitskoski, değişiklikleri Makedon kimlik, kültür, gelenek ve dilinin de garanti altına alması ve Bulgaristan'ın da Makedon azınlığı tanıması şartıyla destekleyeceklerini açıkladı.
Oturum başlamadan önce bir konuşma yapan Başbakan Dimitar Kovaçevski ise ülkesinin anayasa değişikliklerinin onaylanması halinde AB sürecinde yeni bir veto olmayacağını söyledi.
Anayasa değişikliği önerisinin, Üsküp’te yazılan Makedonca bir metin olduğunu kaydeden Kovaçevski, “Birilerinin dikte ettirdiği yalanlarını reddediyorum. Öneri AB ve NATO tarafından destekleniyor. En büyük ve en saygın ülkeler arkamızda durdu. VMRO-DPMNE felaketlerle insanları korkutuyor. Makedon halkı tehlikeye atılmayacak.“ değerlendirmesinde bulundu.
Balkan News / Time Balkan